Pollinatorer viktige for urbant landbruk

 

Vi har snakket med Egle Juodziukynaite og Joakim Mjelde Winum i Tiny Workers. Tiny Workers lager Pollinator-Parker for å tilrettelegge villbier. Den første Pollinator-Parken ble nylig åpnet i Lillestrøm.

 
 

Egle Juodziukynaite og Joakim Mjelde Winum i Tiny Workers Foto: Mats Olsen

 
 

Oppstarten

Vi hadde mange ideer, men vi valgte å starte med verdigrunnlag og ønsker for egen bedrift. Hvorfor skulle vi ha en egen bedrift og hva ønsket vi å oppnå. Det er veldig annerledes å ha bedrift enn å være ansatt der andre dikterer hva du skal gjøre. Vi ble enige om felles verdier og mål. Deretter begynte vi å se på ideene vi hadde, sier Egle.

Det hele startet med en artikkel på NRK der det stod at Norge manglet 30 000 bikuber. Som designere bruker vi mye tid på undersøkelser. For å lykkes er dette viktig. Vi fant fort ut at honningbier og villbier er ulike dyr. De hadde ulike utfordringer og vi så at villbiene trengte mer oppmerksomhet.

Vi har aldri drevet med bier, men vi startet en prosess med å bygge kompetanse rundt det. Vi snakket blant annet med forskere på Universitetet i Oslo, NMBU, NIBIO og NINA. Vi er ikke eksperter på bier, men vi er gode på designprosess samt se behovene og koble sammen ressursene som trengs. Vi starter aldri med en løsning, men med et problem. Prosessen som leder frem til den beste løsningen er viktig, sier Egle.

 
 

Åpning av Tiny Workers pollinator-park på Lillestrøm

 
 

Vi har hatt god veiledning underveis. Det å snakke med folk er helt sentralt for å lykkes. Vi har snakket med forskere på bier, folk med bakgrunn innenfor økonomi, markedsføring med mer, sier Joakim.

Har fått god oppmerksomhet

Ideen begynte å utkrystallisere seg i 2021. Vi presenterte et bredere konsept i forbindelse med årets gründeride på Romerike og vi kom på andre plass der, sier Joakim. Etter tilbakemeldingene på dette kom vi frem til konseptet vi har i dag, sier Joakim. Men prosessen er ikke ferdig og vi kommer til å fortsette å forbedre produktet og tilpasse ulike kundegrupper og lokasjoner, tilføyer Egle.

En ting vi har tenkt en del på er hvordan man skal finansiere en slik tjeneste som dette. For å overleve må vi ha et produkt som en kunde er villig til å betale for. Vi kan ikke bare lage noe som biene trenger da. Noen har sagt til oss at vi har verdens dårligste forretningsmodell fordi biene har ingen penger, sier Joakim, men vi ser på dette som et konsept som går på markedsføring og samfunnsansvar. Det vil si at bedriftene kan betale for å hjelpe biene og på den måten få synlighet gjennom Tiny Workers. Vi er imidlertid bevisste på at dette ikke skal være noe grønnvaskingsprodukt.

Ideen ble også basert på Nasjonal Pollinatorstrategi (2018) og Tiltaksplanen for Ville Pollinerende Insekter (2021), men der det ikke var satt av midler til fra politisk hold. Dermed landet vi på altså på at aktører fra næringslivet finansierer etableringen og vedlikeholdet av Pollinator-Parker sier Egle

Hvem er kundene

 
 

Nærbilde biebolig flomvollen Lillestrøm. Her har murerbier flyttet inn. Foto: Tiny Workers AS

Kundene våre vil være kommuner og næringsliv. Kommunene har varierende økonomi. Så vi må lene oss på næringslivet. Vi har hatt veldig god dialog med blant annet Lillestrøm kommune. De har tilrettelagt arealer for oss.

En viktig del av konseptet er at vi vedlikeholder Pollinator-Parkene. Hvis det ikke vedlikeholdes, vil det gro igjen. Vi ser blant annet for oss at borettslag kan bidra med vedlikehold hvor de for eksempel kan invitere til slottefestival, sier Joakim

 
 

Biebolig ved Pollinator Park på Lillestrøm Foto: Mats Olsen

 
 

Viktig å dele kunnskap

Vi skal blant annet ha egne skilt for både barn og voksne ved Pollinator-Parkene. Vi ser at det er mange som er redde for bier. Vi har derfor måtte avmystifisere dette for folk.

Det viktigste vi har lært som gründere er at ting tar tid, sier Joakim. Vårt viktigste tips til gründere er å starte tidlig. Blant annet med å spare penger. Oppsparte midler gav oss mer handlefrihet, sier Joakim.

Et annet tips er å ha god oversikt i dokumenter, notater, frister og lignende, sier Egle. Det kan fort bli rot i dette. God oversikt over samarbeidspartnere, finansieringsmuligheter er også viktig

Her finner du Pollinator-Parken

Parken ligger ved terrassehusene ved flomvollen i Lillestrøm. Kun 10 minutter å gå fra Lillestrøm stasjon. Se kart under.

 

Urbant landbruk

Vi synes det er positivt at flere velger å produsere mat i byen. Vi legger til rette for urbant landbruk gjennom å legge til rette for pollinatorene. Biene er svært viktige for matproduksjonen vår. Vi må lære å leve med naturen. For å ha det bra i dag og for å ha det bra i fremtiden må vi legge til rette for balansen mellom by og natur. Mangfold av pollinatorer er viktig for mangfold av planter og dyreliv.

 

Fakta om Tiny Workers

Tiny Worker AS ble etablert høsten 2021 av Egle Juodziukynaite og Joakim Mjelde Winum. Firmaet holder til i Lillestrøm.