Norsk teknologi gjør det mulig å dyrke mat i byen

 

Det norske selskapet Avisomo lager modulbaserte produksjonssystemer for innendørs vertikal dyrking. Med Avisomos systemer kan alle som vil produsere urter og salater uten tilgang til åker og veksthus.

Innendørs vertikal dyrking av salat og urter hos Avisomo

Foto: Avisomo

Det som begynte som en bacheloroppgave ved linja elektroingeniør på NTNU Gjøvik har nå blitt til et av Norges ledende selskap innen vertikal dyrking. Vertikal dyrking betyr at planter vokser i hyllesystemer vertikalt, fremfor horisontalt som på et jorde.

-Vi har utviklet et unikt system og konsept for dyrking som baserer seg på allerede eksisterende industristandarder innen matproduksjon, og som muliggjør en høy grad av automasjon og fleksibilitet i systemene våre, sier Chief Commercial Officer i Avisomo, Endre Harnes.

Det modulbaserte systemet kan benyttes på store og små steder der du har litt ekstra plass tilgjengelig. I kjellere, bomberom eller en hotell lobby.

- Med vårt system er det mulig å dyrke flere forskjellige råvarer samtidig i samme system, og at vi kan sette opp systemene på et vis som gjør at plantene kan gå gjennom alle sine vekstfaser uten å bli tuklet med av mennesker. Litt som i skogen, forklarer Harnes.

Vertikal dyrking kan løse utfordringer med matsikkerhet og biomangfold

Vertikal dyrking er et relativt nytt konsept i Norge, men Harnes forteller at stadig flere blir nysgjerrige på mulighetene for å dyrke mat i byen.

Foto: Avisomo

-Det er mange fordeler med å dyrke vertikalt og mange er nå på jakt etter løsninger på utfordringer knyttet til matproduksjon - både når det kommer til matsikkerhet, biomangfold og klimagassutslipp, sier han.

Systemene til Avisimo står i dag på seks ulike lokasjoner i Norge.

- Du finner våre systemer i alt fra hotellkjellere til gartnerier til nedlagte gruver, hvor de brukes til å produsere både spirer og mikrogrønt, urter og salater, sier den kommersielle sjefen.

I løpet av høsten skal Avisomo bygge et fullskala testanlegg på Gardermoen hvor de skal produsere større mengder grønnsaker og utvikle nye "oppskrifter" på vertikalt dyrkede planter.

Råvarer må dyrkes på så lite areal som mulig

Harnes mener vertikal urban dyrking ikke vil erstatte den tradisjonelle matproduksjonen, men heller tilføre noe nytt.

Foto: Avisomo

- Det vil alltid være plass til og behov for tradisjonelle bønder i matsystemet, og jo flere vi klarer å få involvert i bærekraftig matproduksjon - det være seg gjennom urbane bønder, parsellhager eller bærekraftige produksjonsformer innen det tradisjonelle jordbruket - jo bedre er det, sier han.

Mennesker forringer stadig mer natur og to tredjedeler av jordens landareal er nå tilskrevet jordbruk. Harnes mener vertikal dyrking er derfor en smart måte å utnytte byen på.

-Til forskjell fra hvordan store deler av matproduksjonen i dag foregår rundt i verden, jobber vi ut fra en tanke om at det som skal leveres av industrielt produserte råvarer må dyrkes på så lite areal som mulig - slik at naturen kan ivareta sine egne økosystemer og opprettholde balansen på jorda. Og dette mener vi at vi kan bidra til å løse med vertikalt jordbruk, avslutter han.