De Haes Gartneri: Med blikk på det urbane landbruk

De Haes Gartneri

Man trenger ikke å være midt i byen for å være en del av det urbane landbruket. De Haes Gartneri er et familiedrevet gartneri på Hadeland, drevet av Birgitte og Arvid De Haes. På Jevnaker driver de med planteproduksjon samt dyrking og produksjon av grønnsaker og urter av god økologisk kvalitet.

Urter og små grønnsaksplanter selges til hageeiere, til yrkesdyrkere, kommuner, andelslandbruk og butikker som i store deler ligger i urbane strøk. Vi nevner det like gjerne med en gang; for dere bedriftskunder - økologiske oppalsplanter må bestilles innen midten av februar – og i år er bestillingsfristen 20. februar 2022. Husk dato!

Når tiden er inne – og til et tidspunkt dere selv bestemmer (i tidsrommet uke 17 til 24) – får dere alle bestillingene levert ut til deres dyrkningsprosjekter.

Foto: Josefin Linder

Private kunder utgjør også et viktig segment blant målgruppen til De Haes. Det er populært å ta turen til Jevnaker for å handle plantene til egen kjøkkenhage direkte fra gartneriet. Ifølge Birgitte har interessen for å dyrke egen mat økt i koronaperioden. Det synes hun er positivt.

Det skaper forståelsen for verdien av det å produsere mat lokalt. Folk blir mer bevisste på samspillet mellom dyrking, jordlivet og naturens prosesser. Hun anbefaler alle som har tilgang til å plante direkte i jorda til nettopp å gjøre det. Det gir de beste resultatene, også i det urbane Oslo.

Birgitte forteller at mange er kanskje ikke er klar over at Oslo har Norges beste jordbruksjord og er et rikt distrikt i så måte.

Selv sår de frø i februar/mars som skal dyrkes til å bli grønnsakplanter. Såfrø kommer fra Solhatt økologiske hagebruk. De har spesialisert seg på frø av eldre norske og skandinaviske grønnsakssorter. Hos De Haes dyrkes de opp til å bli robuste planter på økologiske metoder som ivaretar jorda og mikrolivet. Når grønnsakplantene er klare til salg, selges de til sine godt fornøyde kunder. For ifølge Birgitte, i gartneriet legger de grunnlaget for god plantevekst hos kunden ved at de selv bruker det beste utgangsmaterialet og metoder.

Gartneriet prosjekterer også økologiske kjøkkenhager til bedrifter og privathager. Typiske grønnsaker til dette formålet er blant annet purre, selleri, kål, salat urter, rabarbra og asparges. For De Haes betyr det mye å kunne hjelpe med tips, levere gode planter, og dele kunnskapen som bidrar til at flere lykkes med sin egen grønnsaksdyrking.

Foto: Josefin Linder

Dette gjør de i det fulle ved at de i det siste året har utviklet kurs til sine privatkunder. De tilbyr foreløpig kurs innen tre kategorier:

• Økologisk kjøkkenhagedyrking -og planlegging

• Dyrking av økologiske veksthusgrønnsaker og oppal

• Hvordan drive din grønne bedrift

Økologisk og kortreist er etterspurt. Til handelen, butikker eller storkjøkken leverer gartneriet De Haes økologiske veksthusgrønnsaker som agurker og tomater av sorter som heirloom eller kulturarvsorter. Preferanse for nettopp slike sorter ligger i begrunnelsen av at de er åpenpollinerte sorter. Det betyr at når det tas frø av disse og de blir sådd videre, kan de utvikles til å bli stedegne sorter. Frøene tilpasser seg jorda og betingelsene som er gjeldene akkurat der de er sådd. Det er derfor det finnes et utall av variasjoner som kan tåle ulike forhold. Ser vi det i et videre perspektiv kan dette i høyeste grad knyttes opp mot bærekraft og matsikkerhet. Og det beste til slutt, disse tomatene og agurkene gir så uendelig mange og gode smaker!

Vi forstår godt at De Haes vant Matprisen i kategorien Debioprisen 2021 og føyer oss i rekken av gratulasjoner!

Vi anbefaler å følge gartneriet De Haes på Facebook og lese mer her:





Mats Olsen